Последователи

неделя, 15 юли 2012 г.

Старият фенер

         Последният намек за живописния, приказен град, се беше приютил на един малък, притихнал площад, който изглеждаше винаги така, сякаш преди секунди дъждът си е отишъл от него. На площада имаше магазин с лакомства и причудливи играчки, който често се превръщаше в дом за смях и вълшебства, които само детските очи можеха да съзрат, кафене, където големите можеха да се правят на заети с важни само за тях разговори, и странноприемница, за която никой не си спомняше кога е напусната от последния си гост. Не му липсваше, разбира се, и фонтан, който даваше вид, че някога е създавал истински спектакли с вода, музика и светлина.
        Никой не си спомняше и кога е утихнал смехът в магазинчето, кога е изядена последната изкушаваща сетивата с топящия се по небцето шоколад, пастичка, придружаваща чашка с ароматно кафе. Приказният град спеше от незапомнени времена. А старият фенер, който къпеше малката, утихнала уличка в златисти оттенъци, чакаше. Всеки момент трябваше да дойде.
        Далия се появи, неочаквано и за самата нея, на няколко метра от фонтана.
        - Ехооо? - гласът й прокънтя изплашено и любопитно.
        - Тихо, ще го събудиш!
        - Какво? - извика тихо и пристъпи още няколко крачки напред.
        - Ще го събудиш. Не, че това не е задачата ни, но преди това трябва да посвършим малко работа, двамата с теб.
        Като видя кой разговаря с нея, за Далия всичко си дойде на мястото, уплахата й убедително отстъпи място на любопитството. През погледа на седемгодишния й житейски опит, изпълнен с нескончаема палитра от истории, определяни с притеснение от родителите й за леко откачени, нямаше нищо по-естествено от това да разговаря с фенер, пък бил той и стар. Още повече, че се беше родил в нейната глава.
        - А, здрасти, ти ли си бил? Светиш точно както трябва да свети един стар фенер и старееш точно както...
        - Благодаря, старая се! Сега трябва...
        - Фонтанът да не е на турне, никакъв го няма!
        - Ей го там, ама сега...
        - Ей го там, обаче мълчи. Трябва да пее и да свети, но да свети не като стар фенер, а като пеещ...
        - ... фонтан. Знам. И пееше, и светеше, но от известно време насам...
        - От колко време? Него ли трябва да събуждаме? Фонтанееееее!
        - Не, не, не него! Тихо, че ще го събудиш!
        - Спокойно, на тоя фонтан уши не съм му слагала.
        - Градът ще събудиш - приказния град.
        - Не виждам никакъв град тук, само площад, който дори не е приказен, а заспал, с още по-заспал фонтан! А, да, и затворен магазин. Дали има в него от ония бонбони с лешници, малиново сладко, копър, черен пипер и отлежало вино, реколта 1398 г. в тях?
        -  Не съм сигурен дали по това време е имало производство на вино, нито дали ги има тия бонбони, за които съм още по-малко сигурен дали бих опитал, ако можех да ям, но, да, магазинът е затворен, в странноприемницата няма странници от много, много време насам. Градът спи, откакто забрави за него. Спомняш ли си колко жив, романтичен, весел, цветен беше?
      - Охх, този град ли? И е останал само площадът? Имах много да уча, домашни, уроци по пиано, уроци по математика, уроци, уроци, уроци! Нямах време за града...
      - Оправдания, оправдания, оправдания! Вечер, вместо да зяпаш тъпия телевизор, можеше да рисуваш! А ти рисуваш толкова хубаво. - замечтано я погледна фенерът.
     - Рисувам аз, разправяй го това на учителката ми по рисуване в училище. Знаеш ли, че тя, всъщност, е таралеж. Женски. Има градина с маргаритки, моркови и люлка, закачена за клона на един дъб, обаче са я омагьосали за трийсет години да приеме образа на учителка по рисуване и сега само ме тормози, че не държа четката правилно.
      - Права е! Не само четката, и палитрата не държиш правилно, в случай че не объркаш палитрата с поставката за моливи. Не ставаш за художник, но умееш на рисуваш истории. Да, откачени, както казват майка ти и баща ти, но все пак, толкова красиви истории. Този град оживя, благодарения на тях, на теб, и сега само ти и аз можем да го събудим, но преди това трябва да го нарисуваме отново. Този път може да се получи още по-хубав отпреди!
      - Хмм, не си нося тефтерчето, как ще си записвам... ?
      - Няма да си записваш, а ще разказваш на мен. Всяка вечер ще идваш тук и ще ми разказваш по една история. Градът отново ще се събуди, захранен от тях и пълен със смях и вълшебства, както си беше в началото.
       -  А даже и по-хубав?
       - Даже и по-хубав!
       - Кога започваме? Колко истории трябва да ти разкажа? - оживи се Далия.
       - Започваме утре вечер. А за това колко истории ще са му нужни, градът сам ще ни подскаже. Сега е време да ставаш за училище. До утре вечер!
       Далия изчезна толкова внезапно, колкото се появи, но с много по-широка усмивка на лицето, а фенерът остана в търпеливо очакване на първата история.

1 коментар: